Veilig oversteken

Interactieve oversteekplaats

Voetgangers en fietsers voelen zich steeds vaker onveilig bij het oversteken van een zebrapad of oversteekplaats. Dit concludeert Veilig Verkeer Nederland (VVN) op basis van klachten van verontrustende voetgangers en fietsers. Verschillende studies tonen aan dat de alertheid van de weggebruikers op een innovatieve manier verbeterd kan worden.

Deze oplossing van het interactief maken van de oversteekplaats zorgt ervoor dat de automobilisten vooraf worden gewaarschuwd als er een voetganger of een fietser aankomt die wil oversteken.
De voetganger die de oversteekplaats nadert, wordt namelijk door een camera gesignaleerd.  Vanaf dat moment gaan de lichtelementen (grondspots) op het zebrapad en de LED-verlichting op de oversteekborden knipperen. De verlichting blijft knipperen zolang de voetganger op het zebrapad loopt.  Zodra deze persoon de oversteekplaats heeft verlaten worden de lichten automatisch uitgeschakeld.

Deze dynamische verlichting verhoogt de verkeersveiligheid bij gevaarlijke zebrapaden en fietsoversteekplaatsen.

De voordelen van dit systeem ten opzichte van de bestaande systemen:

  • Betrouwbaarheid door het gebruik van zeer accurate camera’s.
  • Beter zichtbaar knipperende LED-verlichting ook tijdens de zomerdagen.
  • Het systeem reageert enkel als er iemand is die wil oversteken (geen gewenningseffect bij de automobilist).

Deze kwalitatief zéér sterke lichtelementen worden ingebouwd in het asfalt, beton of klinkers net voor een zebrapad om de bestuurder erop te wijzen dat ze hun snelheid dienen aan te passen met het oog op het naderende zebrapad.
Bij het dynamische systeem wordt de persoon die het zebrapad wenst over te steken opgemerkt door het detectiesysteem. De wegdekverlichting zal geactiveerd worden en gaat knipperen waardoor de aanrijdende automobilist gewaarschuwd wordt. Wanneer de voetganger aan de overkant is, zal het zebrapad lichtsysteem automatisch uitschakelen.

Afspraak maken?

Is deze oplossing ook voor u interessant?  Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.