Verkeersdata

Fietstelling

Meten is weten

Bij een fietstelling worden langsrijdende fietsers geteld op een bepaalde weg of fietspad. Het doel van de telling is er achter komen of het woon-werkverkeer er toeneemt over de jaren. Voor het recreatieve netwerk geven de fietscijfers informatie over de economische impact van fietstoerisme voor de regio. De fiets is een schoon, stil en goedkoop vervoermiddel en neemt in het drukke binnenstedelijke en dorpse verkeer weinig (parkeer) ruimte in.
Bovendien zorgt meer fietsers voor een betere gezondheid, en economische- en milieu voordelen. Wanneer de auto meer aan de kant wordt gezet voor de fiets zorgt dit voor minder uitstoot van CO2 en ook zullen files flink afnemen.

​De toepassing van fietstellingen:

  • Fietsen te stimuleren
  • Bekende reispatronen te bepalen
  • Toekomstige fietsreizen in te zien
  • Beslissingen voor nieuwe fietspaden te stimuleren
  • Actuele cijfers van het aantal fietsverkeer in de gemeente

 

Verschillende technieken die gebruikt worden voor fietstellingen

Thermicam
TrafiSense is een geïntegreerde thermische sensor en detector voor voertuig- en fietsdetectie. TrafiSense heeft  geen licht nodig om te werken, maar gebruikt de thermische energie die wordt uitgestraald door voertuigen en fietsers. Hierdoor kan de sensor voertuigen en fietsen detecteren in de donkerste nachten, over een groot bereik en in de moeilijkste weersomstandigheden.

 

Piezo-systeem
Middels piezo-sensoren kunnen fietsers, snorfietsers, brommers en overig verkeer worden geteld en geclassificeerd waarbij de gemiddelde nauwkeurigheid zelfs 98% bedraagt. De systemen kunnen lokaal worden uitgelezen middels bluetooth of door middel van een geïntegreerd modem welke de data dagelijks doorstuurt naar de back office. De continuïteit van de datastroom en de fiets telpunten wordt daarmee continu gemonitord en bewaard.

Slangteller
​​De VT300 is geschikt voor het tijdelijk monitoren van fietsverkeer en gemotoriseerd verkeer. Het waterdichte systeem weegt 1 kg en heeft een interne batterij welke 5 tot 10 jaar meegaat zonder dat opladen benodigd is. Een telling kan eenvoudig worden gestart middels het bedienscherm en  kan de teldata via een USB stick of USB kabel worden uitgelezen.

Cloud
De camera detecteert fietsers van beide richtingen op het fietspad. Wanneer de fietser door de detectiezone fiets wordt hij/zij in het systeem opgeteld.
De cijfers per dag en per jaar kan je vinden op je eigen cloud. Het programma wordt voor u ingesteld, zo kunt u op elk moment de gegevens van de tellingen inzien.

Display
Om het effect van de tellingen ook aan de fietsers zelf te tonen kunt u kiezen voor een display. Hierop is te lezen hoeveel fietsers er per dag en per jaar langs dezelfde weg zijn gefietst. Ook kunt u een bericht plaatsen en is vaak ook de tijd en het aantal graden te lezen op het display.

Afspraak maken?

Is deze oplossing ook voor u interessant?  Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.